Esküvőm lesz! Hogyan kezdjek neki?

Esküvőm lesz! Hogyan kezdjek neki?

Az esküvő szervezése izgalmas és romantikus időszak minden pár életében. Azonban ahhoz, hogy minden tökéletes legyen, számos teendőt kell elvégeznetek a nagy nap előtt. Ebben a posztban azokat a legfontosabb teendőket szedtük össze, amire minden párnak érdemes figyelnie a szervezés során.

 1. Dátum és helyszín kiválasztása: Az első lépés az esküvő szervezésekor az időpont és a helyszín választása. Ezt érdemes legalább 6-12 hónappal a nagy nap előtt megtenni, hogy mindenre jusson elegendő időtök és minél több stresszes szituációt elkerüljetek. A népszerű helyszínek és időpontok hamar betelnek, így legyetek résen.

 2. Költségvetés meghatározása: A költségvetésetek meghatározása rendkívül fontos, mivel ez határozza meg, hogy milyen szolgáltatásokra és programokra lesz lehetőségetek az esküvőn. Érdemes előre meghatározni, hogy milyen szolgáltatásokra szeretnétek költeni többet, és melyekre kevesebbet. A kereteken belül viszont próbáljatok meg rugalmasak lenni, ha időközben valamibe beleszerettek, legyen az dekoráció, egy adott fotós vagy a tökéletes éjféli tánc, legyetek nyitottak egy újracsoportosításról szóló átbeszélésre.

3. Esküvői ruha és ruhák kiválasztása: A ruhákat szintén 6-12 hónappal az esküvő előtt érdemes kiválasztani, hiszen fontos, hogy ezek hiánytalanul megfeleljenek a menyasszony és a vőlegény egyéniségének, illetve az esküvői témának.

 4. Esküvői meghívók elkészítése és elküldése: Az esküvői meghívók elkészítése és elküldése a vendégeknek az egyik legfontosabb teendő az esküvő szervezése során. A meghívóknak tartalmazniuk kell az időpontot, a helyszínt és a dresszkódot is. A meghívókat érdemes legalább 3 hónappal az esküvő előtt elküldeni vendégeiteknek.

 5. Étel és ital kiválasztása: Az esküvői menü és az italok kiválasztása szintén fontos teendő. Az ételeket és italokat úgy kell kiválasztanotok, hogy megfeleljenek az ízléseteknek, a költségvetésnek, illetve figyelnetek kell a vendégek speciális igényeire, ételérzékényeségeire. A menüt érdemes legalább félévvel az esküvő előtt körvonalazni, és pár hónappal a nagy nap előtt véglegesíteni a vendégek étkezésre vonatkozó speciális igényei alapján.

 6. Dekoráció és virágok kiválasztása: Az esküvő dekoráció és a virágok kiválasztása szintén fontos teendő. Az általatok választott dekoráció és virágok tükrözik az esküvői témát és a személyiségeteket. A dekorációs szolgáltatót érdemes 4-6 hónappal az esküvő előtt fixálni.

7. Zene és szórakozás szervezése: Az esküvői zene és a szórakozás szervezése az egyik legfontosabb teendő. A zenei repertoárnak megfelelőnek kell lennie ez ízléseteknek, hiszen, ha Ti jól érzitek magatokat, vendégeitek is együtt fognak bulizni veletek! A helyszínen azonban hagyjatok egy kis teret vendégeitek kéréseinek, a DJ vagy zenekar javaslatainak is. A zenével és szórakozással kapcsolatos teendőiteket körülbelül 3-6 hónappal az esküvő előtt kezdjétek el, de az utolsó pillanatig csiszolhattok akár rajta!

 8. Fotós és videós szolgáltatások megrendelése: Az esküvői napot megörökítő fotók és videók elengedhetetlenek az emlékek megőrzéséhez. A megfelelő fotós és videós szolgáltató kiválasztása nagyon fontos, hogy az esküvői fotók és videók minősége és stílusa megfeleljen az elvárásaitoknak. Mivel egy nagyon fontos elem az esküvőtök megörökítése, érdemes 6-9 hónappal előbb elkezdeni megkeresni a számotokra megfelelő szolgáltatót.

9. Ceremóniamester vagy vőfély kiválasztása: Az esküvői ceremóniamester vagy vőfély segítségével koordinálni tudjátok a különböző programokat, a vendégeket pedig könnyebben bevonhatjátok az eseménybe. A kiválasztásnál érdemes figyelembe venni a személyiségüket, az előző munkáikat és az általuk nyújtott szolgáltatásokat. Fontos, hogy olyan személyt válasszatok, akivel jól tudtok együttműködni, és akinek a stílusa illik az esküvőtök hangulatához. Körülbelül 6-8 hónappal az esküvőtök előtt álljatok neki a keresésnek.

 10. Anyakönyvvezető kiválasztása: Az anyakönyvvezető vezeti az esküvői ceremóniát, így az ő személyisége és stílusa nagy hatással lehet az esküvő hangulatára. A kiválasztásnál szintén érdemes figyelembe venni az anyakönyvvezető személyiségét, stílusát és az előző munkáit. Ha van lehetőségetek, érdemes előre találkozni velük, hogy megismerjétek egymást és egyeztessétek az elképzeléseiteket. Ehhez körülbelül 4-6 hónappal az esküvő előtt szükséges elkezdeni a keresést

 +1. Pap/lelkész megkeresése és jegyesoktatás: Ha egyházi esküvőről van szó, fontos megkeresni a megfelelő papot vagy lelkészt. Érdemes időben elkezdeni a keresést, mivel a népszerű papok és lelkészek előfordulhat, hogy már foglaltak az esküvőnk időpontjára. Emellett fontos részt venni a jegyesoktatáson is, hogy felkészültebben állhassatok az esküvői szertartásra és az egyházi szokásokra. Érdemes legalább 6 hónappal a nagy nap előtt megkeresni a számotokra megfelelő lelkészt, vagy papot.

 

Az esküvő szervezése időigényes és fárasztó lehet, de az eredmény megéri az erőfeszítéseket. A fenti teendők azok, amelyekre minden párnak figyelnie kell, amikor esküvőt szerveznek, hogy az esküvőjük a lehető legjobb legyen. Az emlékek, amelyeket az esküvőn gyűjtötök, életre szólóak lehetnek, így érdemes odafigyelni minden részletre és minden vendégre, hogy a nagy nap emlékezetes és varázslatos legyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.